Solat jangan menyerupai ........

8:29:00 PM Sally Samsaiman 12 Comments

wahhh...feeling blue tak masuk blog sally..? pagi tadi suddenly tak boleh bukak blog, tak tau kenapa...ok, mukadimah lari topik..hikhik...so, jom tengok satu artikel yang sally jumpe..harap boleh jadi panduan...insyaAllah...

Nabi Muhammad SAW tak bagi kita menyerupai 3 ekor haiwan ketika kita kerjakan solat :-

i) Anjing
-Ketika sujud, jangan kita meletakkan siku kita rapat ke tanah kerana itu menyerupai anjing.

ii) Burung mematuk.
-Ketika melakukan yang rukun, jangan kita buat secara laju (tanpa toma'ninah).
Contoh, bila kita sujud terlalu cepat maka itu menyerupai burung sedang mematuk.

iii) Unta sedang bangun.
-Ketika kita nak bangun dari sujud, jangan kita bangun dengan punggung dulu sebab itu menyerupai unta yg sedang nak bangun.

You Might Also Like

12 comments:

  1. nice sharing kak sally. semoga dapat belajar sama2 :)

    ReplyDelete
  2. nice share.. pernah dengar pasal anjing tu je sebelum ni..

    ReplyDelete
  3. terima aksih kerana sally mengingatkan akak..
    p.s: comel header baru blog sally.. mesti ada CNBlue juga.. hehe..

    ReplyDelete
  4. thnks for sharing Sally.. utk peringatan.. :)

    ReplyDelete
  5. Tq sharing ya sally..anda nmpk biru..sya suka :)

    ReplyDelete
  6. Oo.. Bru mklm, trima kasih for sharing.. ^^

    ReplyDelete
  7. info yang baru saya tahu dear..thanks..semoga kita semua berusaha tidak menyerupainya...

    ReplyDelete
  8. thank you sally..ni first time baru baca ni tau

    ReplyDelete
  9. pernah baca pasal ne. nice info kak, peringatan mcm ne kena diingatkan terus menerus sbb manusia mudah lupa :)

    ReplyDelete
  10. untuk peringatan bersama..
    Thanks for sharing.. ;)

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!