SEDA Malaysia Open Day Blogger Workshop [Full]

5:02:00 PM Sally Samsaiman 14 Comments

ketahuilah wahai readers, sebab ni entry full report, sila la siapkan bantal, cikedis, milo utk cicah biskut lemak..sebab panjang sangat!! Jangan skip baca ek..nanti sally babap korang...penat taip ni..hehe
Punya lama mood nak story pasal ni nak datang...sebab nak kena cerita benda yang berlaku starting pukul 8.30 pagi sampai 2.00 petang, betul-betul kena ambik mood nak menaip...kepala awak pun tgh ting tong lagi..hahaha...

So, story kita start dengan kenal dulu apa tu "SEDA"...
SEDA referring to "Sustainable Energy Development Authority"...The Sustainable Energy Development Authority of Malaysia (SEDA Malaysia) is a statutory body formed under the Sustainable Energy Development Authority Act 2011 [Act 726].  The key role of SEDA is to administer and manage the implementation of the feed-in tariff mechanism which is mandated under the Renewable Energy Act 2011 [Act 725].
 

Macam biasa la...sally ni kan excited sikit..pukul 8 pagi lagi dah sampai..hahaha...sempat la jugak g beli my all time favorite, Caramel Mocchiato...terus terbeliak mata budak yang kena paksa bangun pagi di hari ahad yang indah semalam..hahaha...niat nak beli utk +Ainim Suju , tapi dia tak suka coffee pulak...so, minum sorang jelaa...

Presentation untuk memperkenalkan SEDA Malaysia and their role in Malaysia disampaikan oleh Dr. Wei-nee Chen..one of SEDA management team...orang dia humble je, comel pun ye..hahaha...panjang betul explanation dia, tapi kan sebab pagi..yang masuk just around 60% je..yang lain semua kelaut...hahaha...sorry Doc!




basically SEDA ni nak bagi kita kesedaran tentang Renewable Energy atau tenaga boleh diperbaharui dan kecekapan tenaga...rasanya benda ni dah banyak yang kita dengar, contohnya kurangkan penggunaan elektrik sebab untuk menghasilkan tenaga kita perlukan bahan bakar...and raw sources kita makin lama makin kurang...contoh utama petroleum...tu yang akan mendorong kenaikkan harga...so, pihak SEDA ni diwujudkan untuk membuat penyelidikan disamping memberi pengenalan tentang tenaga boleh perbaharui...contohnya macam tenaga solar, tenaga hydro, biomass, biogas dan lain-lain...


Untuk bagi lebih kefahaman kepada kitorang, pihak SEDA bahagikan kitorang kepada beberapa kumpulan kecil untuk memperkenalkan dengan lebih mendalam tentang tenaga-tenaga yang boleh diperbaharui ni...ada 4 kumpulan : Tenaga Solar, Tenaga Biomass & Biogas, Tenaga Hydro and lastly, kumpulan sally : Renewable Energy & Energy Efficiency. Dalam perbincangan dalam kumpulan ni, lagi senang nak absorb sebab ada fasilitator daripada pihak SEDA sendiri yang terangkan kat kita..

Encik Ishamuddin & Encik Najmi
Sally satu group dengan kak +Mia Liana dengan husband dia...mmg havoc gila la dengan dorang ni..hehehe...dengan mulut kak mia yang ringan je berborak tu, memang tak bosan laa..hehehe...


Another blogger dalam group kitorang, Zara Phang and Azham.
Dorang ni very outspoken, even Zara susah sikit nak faham bahasa Melayu sebab dia baru je balik daripada UK..study kat sana..best wooo~



Bincang punya bincang, lepas tu kena present la..baru la kita tau kita faham ke idok..hehehe...


Wakil presenter group kitorang, Zara...bila ada yang present lepas perbincangan, so benda yang awal pagi tadi 60% je dalam kepala, dah jadi 200% dah...best! lepas presentation , kitorang ada Q&A Session dengan CEO SEDA,
YBhg. Datin Badriyah Hj. Abdul Malek...orangnya peramah, highly passionate person yang sally rasa sebagai remaja, sally kena jadikan dia role model, well at least dia sangat berjaya sebab dapat jadi CEO, even agak mencabar katanya bila orang tak paham tentang kewajipan dan kebaikkan wujudnya SEDA dalam Malaysia ni...



After Q & A session! well, macam biasa...PHOTOGRAPHY SESSION!!



Ni yang group kitorang je...yang full dengan semua blogger sally takde dalam simpanan...dekat Azham ada laa...tapi dia belum update lagi..so, tak dapat la nak curi!




Sally dengan +Ainim Suju ambik gambar dengan Dr. Wei-nee Chen yang comel, sila abaikan muka sally yang excited tu..hahahaha....kenapa doc ni kurus sangat..? adouh!



dengan kak +Mia Liana pun tak dilepaskan peluang! hehehe....baru perasan yang kami bertiga pakai spec! hahaha....comel je kan..? (^_^)



Lepas dah perah otak, kita makan! makanan sponsored by SEDA, dekat Big Apple Restaurant, Berjaya Hotel!


credit dekat kak mia utk gambar ni..hehehe

Lama kitorang lepak makan..hahaha..kiranya orang yang terakhir la yang balik..hahaha...banyak sangat makanan nak cuba, tapi perut takde ruang...so, makan la slow-slow, tu yang lambat balik...rasanya around 4pm baru keluar dari restaurant tu....balik rumah, pengsan!



Banyak merchandise dapat, ada notebook sampai 2, button badge, pen, beg laptop, beg barang, flyers about Renewable Energy, ada jugak bekas Go Green..hehehe...senang cerita banyak laa..hahaha...and yang paling best...


Voucher Aeon RM100! perghhh...boleh shopping ni...tapi yang tak best, ibu dah senaraikan barang yang dia nak beli...langsung tak fikir anak dia..sob sob sob...

Tak sabar nak g site visit pulak lepas ni...hehehe...hopefully gonna be real soon...happy gila ikut events dengan SEDA ni...sebab banyak pengetahuan yang kita tak tau boleh jadi tahu..

Korang yang nak tau lebih lanjut tentang SEDA boleh layari : http://seda.gov.my/


Bila tengok gambar banyak pakai baju biru, tetiba tengok cermin nampak macam kat atas ni..hahaha...comel tak sally..? okay, jangan jawab!!

Akhir kata, SAVE ENERGY, SAVE MONEY!!

p/s : malam ni takde update entry dah ye...penat dah..hahaha...makan 2 jam jugak nak siapkan entry ni....

You Might Also Like

14 comments:

  1. ha akak baca habes seketoi2 , boleh kot bagi salah 1 hadiah dari SEDA tu kat kak. hahahaha ^_^

    ReplyDelete
  2. yg menariknya , penutup tu kat makan ... voucher tu boleh rembat handbeg ... huhuhuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...part voucher tu semua jadi milik ibu!

      Delete
  3. bersama-sama blogger hebat..=)

    bnyaknyaa dapat..paling tak tahan voucher tu laa..nagis kejap..:'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu..hehehe...alhamdulillah..nangies terharu ke ape tu? :P

      Delete
  4. part makan tu yang best..
    huntunglaaa.. kekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..? sedap tapi malangnya...perut cepat kenyang!

      Delete
  5. @Sally Samsaiman Vee pun baca sampai habis. BAK SINI YONG HWA!! Btw, seronok gak benda ni.. Vee suka join benda gini, lagi2 something rare and rare la.. Hahaha.

    ReplyDelete
  6. akak ! hana pown nak jugak la hadiah dari SEDA. hahah :P

    ReplyDelete
  7. lepas ni kita jimatkan tenaga.. best dapat voucher aeon, boleh shopping..

    ReplyDelete
  8. panjang lebar =) tp text xdelh bnyk sgt..gmbar je lebey :p rajin pergi eh..siap ada blogger lain lg..hrap lepas ni adalh yg cipta kreta solar n jimat tenaga secara besaran..xdelh nk pkai petrol lg..jimat duit

    ReplyDelete
  9. waaa baguslah SEDA ni..best menonton gambr2 ni sally..:)

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!