Kehidupan.

8:59:00 PM Sally Samsaiman 7 Comments

Kehidupan, susah kita nak expect apa akan jadi masa hadapan...hari esok pun belum tahu lagi keadaannya...kadang-kadang kita akan berada dalam keadaan roda...hari ni mungkin diatas, esok mungkin dia bawah...kita tak tahu...sebab Allah yang Maha Mengetahui...

Bila berada kat atas, jangan la kita terlalu dongak ke langit...tak nampak mereka yang berada dibawah roda...bila kita kat bawah, jangan terlalu punya hasad dengki kepada yang berada diatas sehingga menyalahkan Maha Pencipta....

Orang kata, kehidupan ni macam kain putih...kita yang kena pandai corakkan, kalau dijadikan batik...maka batik la kehidupan...jika dijadikan abstrak, maka abstrak la kehidupan...sebab Allah bagi kita kekuatan yang berbeza-beza kepada setiap orang, supaya dunia ni dapat berpusing dengan baik....jika semua nya senang, sape yang mahu bekerja..?

Kadang kita rasa Allah tak sayang kita...sebab dia turunkan banyak kesusahan kepada kita...tapi kita lupa, ujian yang Allah beri tu kan menandakan Allah sayang kita...dia ingat kita...kita antara yang terpilih untuk diberi ujian supaya kita sentiasa dekat dengan DIA...wahh...ni baru kekasih sejati...kan...? sepatutnya mereka yang tak pernah diduga tu yang harus risau....

Bulan ni sally diduga bila terpaksa cover 3 orang punya kerja kat office....and semester baru pun dah bermula...kenapa kena cover 3 orang punya kerja...? sebab partner sally ayah dia diserang strok, dia ambil keputusan untuk berhenti kerja sebab nak jaga ayah dia...tapi bos tak kasi...so, dia hanya akan masuk office seminggu sekali....tu pun hanya hari sabtu, so sally ambil tanggungjawab dia selama ni...sambil buat kerja sendiri....kakak yang lagi sorang, dapat kerja government...so, dia pergi....Including my own responsibilities, I have to cover for the other two...sebab belum ada pengganti lagi...

Nak kata marah tu tak laa...sebab bagi sally tanggungjawab bukan hanya pada kerja kita...so, sally actually tak kisah pun...sampai sally kena guna 3 komputer sekali..hehehe...tapi tak kisah la...bukannya berat pun kerja tu...

Apa yang sally nak cakap, Allah suka bg surprise yang kita tak expect....and hari ni sally dapat satu berita baik....alhamdulillah...lepas Performance Appraisal, sally dapat increment gaji bulan depan....alhamdulillah...syukur!


Moral of the story, Allah bagi apa yang kita perlu...bukan apa yang kita inginkan....

You Might Also Like

7 comments:

  1. ALhamdulillah. semoga dimurahkan rezeki^^

    ReplyDelete
  2. Alhadmdulillah... setiap keikhlasan yg lahir dari sekeping hati itu , pasti ada ganjaran nya.. ^_^

    ReplyDelete
  3. allah uji setakat mana yang kita mampu tanggung.. sally memang seorang yang tabah..

    ReplyDelete
  4. takpelah Sally, sabar itu ada ganjarannya

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah Rezeki kan..:) btw entry nih bagus..

    ReplyDelete
  6. Suka entri Sally ni..

    Ehem..lagu Kehidupan dari Inteam..feberet kita tau

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!