Tips Menjaga Buah Pinggang

2:24:00 PM Sally Samsaiman 6 Comments

Assalamualaikum...hari ni sally nak kongsikan beberapa tips yang penting untuk menjaga buah pinggang kita...seperti yang semua tahu...buah pinggang merupakan antara organ yang paling penting dalam badan kita...tips ni pun sally jumpa dekat Facebook...ada yang share daripada Encik Jamal Ali ( KKM Sg Buloh...hopefully ada kebaikkan kepada kita semua...
** Minuman yang diambil hendaklah melebihi dua liter sehari terutama orang yang bekerja kuat serta berpeluh dan cuba elakkan dari memakan kacang tanah, kacang putih dan segala kacang bergaram ,buah-buahan jeruk kering seperti asam boi dan buah kana.
** Memakan mi segera seperti mi maggi dan makanan rapu seperti twisties, chikadess, serta mi kuning dan roti canai memudahkan penyakit buah pinggang menyerang
(Gantikan mi kuning dengan spaghetti dan roti canai dengan capati atau tosei)
** Minuman seperti nescafe, air sunquick, oren squash dan segala minuman berperisa juga perlu dielakkan kerana kandungan utama minuman ini mempunyai bahan kimia pewarna dan perisa, meminum teh kedai juga wajar dielakkan kerana teh kedai adalah teh ‘recycle’ yang semata-mata dibuat dari bahan kimia pewarna dan perisa.

** Pengambilan Coklat perlu dielakkan dan meminimunkan pengambilan air milo dan gantikannya dengan horlick , dilarang sama sekali pengambilan minuman bergas kerana merosakkan buah pinggang.
** Kurangkan pengambilan ayam daging kerana mengandungi beta agonist dan pelbagai hormon penggemuk. Ayam ini dibesarkan diladang selama 31 hari sahaja akibat diberikan ubat-ubatan. Cuba gantikan dengan ayam kampung atau ayam dijual dipasar yang kulitnya berwarna kuning. Ayam ini tidak mengandungi ubat-ubatan terlarang.
Mencegah adalah lebih baik dari merawat..

You Might Also Like

6 comments:

  1. Kalau tengok dpd tips yg Sally bagi tu mcm banyak je yg tak boleh makan....kuruslah okje mcm ni Sally

    ReplyDelete
  2. elakkan makan coklat??
    nape ek??
    apa tindakbalas yg leh rosakkan buah pinggang? sbb bergula?

    ReplyDelete
  3. @Nadya : welcome dear sis :)
    @HainomOKje : hahaha...akak mmg dah kurus laa!!
    @kyo_9 : sally tak berapa pasti...mungkin jugak sbb kadar gula..

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum buat blogger semua. Terima kasih untuk sokongan yang telah anda berikan dengan meninggalkan komen di entri Zam sebelum ini. Seperti yang dijanjikan, salah seorang blogger bertuah akan mendapat hadiah misteri dari Zam ;D
    Jemput ke ENTRI TERKINI! Senarai Lengkap 110 BLOGGER Yang Berpeluang Mendapat SATU HADIAH MISTERI Dari Zam! untuk menyemak penyertaan anda.
    Pemilihan BLOGGER yang BERTUAH akan dibuat dengan menggunakan RANDOM.ORG, dan akan dimaklumkan dari semasa ke semasa. Untuk memudahkan anda mengetahui keputusan terkini, anda boleh memasukkan blog Zam ke dalam bloglist di blog anda :)
    Akhir kata, thanks again, bloggers!

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!