SEDEKAH daripada potongan GAJI :)

4:55:00 PM Sally Samsaiman 6 Comments

Assalamualaikum..dalam lebih kurang pukul 11.30 pagi tadi...receptionist call sally...katanya ade ceramah sikit...so, we olls kena la turun ke bilik mesyuarat...at first macam malas gila nak turun tapi gagahkan jugak sebab Dato' ade kat opis...sedangkan dato' pon turun takkan la kita tak nak turun kan...

Sally ingatkan ade ceramah pasal jual barang ke ape...rupanya ade seorang ustaz dari YaPEIM yang datang...ohh...YaPEIM stands for Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia...kalau nak lebih keterangan lanjut..boleh la klik kat situ...


Actually, ustaz tu datang sebab nak kongsi sedikit macam tazkirah la pasal sedekah...kadang kan kita tak perasan yg sebenarnya banyak kelebihan orang yg bersedekah ni...sampaikan Allah janjikan sebuah syurga khas untuk org yng suka bersedekah...ye la...kadang kita ni berkira bila nak bersedekah...takut duit habis la...takde duit kecik la...takut sindiket la...sebab orang tu boleh bekerja la...bla..bla..bla...banyak sangat alasan kan...


“Maksud Hadis Nabi SAW: “
“Orang memberikan/menyumbangkan dua harta di jalan Allah, maka ia akan dipanggil oleh salah satu dari pintu surga: “Wahai hamba Allah, kemarilah untuk menuju kenikmatan”. Jika ia berasal dari golongan orang-orang yang suka mendirikan solat, ia akan dipanggil dari pintu solat, yang berasal dari kalangan mujahid, maka akan dipanggil dari pintu jihad, jika ia berasal dari golongan yang gemar bersedekah akan dipanggil dari pintu sedekah.”
(HR Bukhari no.3666, Muslim no. 1027)
Tapi sebenarnya kita tak tau yang banyak kelebihan orang yg bersedekah...antaranya yg ustaz cakap, sedekah mengundang rezeki..even kalau ikut hukum Matematik mmg la harta makin berkurang bila bersedekah...tapi dari mata Allah SWT, kita yg bersedekah ni orang yg kaya...lagi, mendapat pahala 700 kali ganda, dapat menolak bala, dapat menyembuhkan penyakit (tawakal), dapat memanjangkan usia dan menenangkan jiwa..

Sally terpanggil untuk join dalam salah satu program bawah YaPEIM iaitu "Sadaqatul Jariah Melalui Potongan Gaji Bulanan"...selain daripada kaedah yg mudah sebab kita akan bersedekah secara berterusan, sally sokong program ni sebab program ni membantu kita disiplin dalam bersedekah... apa la salahnya kalau kita sedekah beberapa % daripada gaji kita ke jalan Allah dan sambil membantu warga yg memerlukan...atleast kita tau yg kita sedekah ni bukan sindiket kan..?

Sally just nak share je...kalau ade yang nak join program ni boleh la klik kat laman web rasmi YaPEIM...

"Tangan yg MEMBERI lebih mulia daripada tangan yang MENERIMA"

You Might Also Like

6 comments:

  1. thanks sally.. info berguna.. in shaa allah..

    ReplyDelete
  2. Wah..idea bagus ni. Nak join nak join. Sedekah tak semestinya dalam jumlah yang banyakkan. Yg penting ikhlas.

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah...semoga sally bertambah2 lagi rezeki lepas ni...:)

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah
    besar ganjarannya..ikhlas keranaNya

    ReplyDelete
  5. nak join jugak sedekah sally?mana ek nak salurkan??

    ReplyDelete
  6. kalau gomen boleh buat potongan melalui gaji

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!