Bandung Trip (Part 1)-Foods

1:56:00 PM Sally Samsaiman 6 Comments

assalamualaikum...huhuhu...sally dapat banyak permintaan supaya update pasal percutian sally ke Bandung,Indonesia...actually malas...hehehe...sebab tak tau nak cakap pasal apa...pualak dah la sally tak amik banyak gambar...huhuhu...so,untuk part 1 ni sally akan cerita pasal tempat makan and makanan kat sana...okay...? sebab sally banyak amik gambar pakai tab mama...so tak sempat lagi nak transfer...tapi sally update yg mana ade jer la ek dulu...

 actually kat Bandung ni banyak sangat makanan...tapi benda yg sama...so,sally akan suggest masakan Sunda...sebab dorang masak yang fresh...kalau nasi Padang tu...murah tapi tak fresh la...sebab dah masak dari pagi lagi....


KEDAI BELACAN...scenery dia agak cantik...mahal sikit la kat sini...tapi makanan dia superb! hehehe...kat Bandung ni jangan harap la nak cari ayam yg besar...semuanya ayam kecik-kecik...sebab ayam dey'all tak kena suntik macam ayam kita....kalau mintak ayam seekor pun...boleh muat satu pinggan jer...hahaha...time ni tak sempat nak snap gambar...sebab semua dah lapar tahap nak makan orang....


 abaikan muka budak kenyang tu :)

so next restaurant is...KARAMBA! 

feberet sally kat sini juice dia...sebab mmg sedap and superb...dia punya juice sebijik macam smoothies...haaa...mesti korang boleh rasa lembutnya kat lidah kan...nyum nyum...ohh! lupa nak cakap...kat mana-mana restoran korang pergi pon...speciality dia satu jer....

IKAN GURAME GORENG...

ikan ni banyak nama...saje nak tarik perhatian kan...ade yang panggil ikan gurame goreng,ikan gurame terbang,ikan gurame kipas...banyak la...semua akan di potong lain-lain version...tp yg sedap tetap goreng tepung...crispyyy wooo...tak tipu punya! kalau nak bakar pun okay...tapi tak crispy la kan.... ikan gurame ni actually ikan kaloi jer pun...alaa...ikan yg si Bawang Putih makan mak dia tu...dalam cite Bawang Merah Bawang Putih tuhh...hehehe...kalau nak tengok lebih-lebih...tanya jer uncle Google...dia mesti tau :)

abang sally yang sibuk main tab dia...

hehehe...sally dgn mama pun main tab jugak...

ni macam otak-otak version satar...sedap tapi mahal...almost RM1.50/pc


restoran lain yg sally sarankan is Restorann Ikan Bakar Pak Chi Met


Restoran Kampung Daun, scenery yg paling superb cantik and superb mahal :P


Restoran Sangkuriang...ikan gurame korang di ambil fresh dekat kolam sebelah tempat makan :)

 

Kedai Ikan

ohh...btw lupa nak suggest korang rasa Batagor & Siomay...sedaap...alaaa...macam ni...



kalau nak yang paling sedap....pergi la kat kedai Kingsley


nanti sally sambung Part 2 pulak okay :)

You Might Also Like

6 comments:

  1. mmg sedaplah makanan dia..terliur pulak

    ReplyDelete
  2. yeahh...ini yang ditunggu. nnt nak g bandung senang sbb da buat research kat cni :p

    ReplyDelete
  3. hensemnye ikan gurame tu...macam arca...
    restoren sangkuriang tu nampak bez je..yg de atap nipah tu..cam nak duduk situ sambil gambar2..

    ReplyDelete
  4. macam mana perasaan kak Sally masa di sana?? ^^ hehehe

    ReplyDelete
  5. wahhhhhh tempat menarik. mkanan pun nampak macam sedap jerk. huhuhuhu. kos kat sana banyak tak sally? heeeeeeeeeee

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!