RESEPI : Ayam Blackpepper dgn Cendawan Shitake

9:15:00 PM Sally Samsaiman 2 Comments


Hi ! Assalamualaikum...hari ni...turn sally masak...sebab mama kena OT la pulak malam ni...haihh...dugaan betul bila time-time sakit, demam ni kena masak...dah la dengan ketiadaan deria rasa sebab hidung tersumbat...haihh...main rembat aje la masak...janji perut kenyang...mcm panjang sangat kan mukadimah sally ? hihihi... jom kita tgk resepinya :


Bahan-bahannya :

2 ketul ayam fillet (potong serong atau dadu)
3 biji bwg merah
2 biji bwg putih
2 sudu besar lada hitam
1 biji bwg besar (potong bulat)
1 btg cili merah (potong serong)
3-4 sudu besar kicap (nak bg hitam jer)
2 sudu besar sos tiram
Garam secukup rasa
Cendawan shitake atau apa-apa lagi sayur yg korang suka.


Senang je kan ?? so..now sally nak ajar cara masak dia pulak...

1. Kisarkan bwg merah, bwg putih & lada hitam.
2. Gaul ayam dgn kunyit dan garam sikit, pastu goreng...jgn sampai garing tau..
3. Simpan baki minyak masak yang goreng ayam td dan tinggalkan dlm 2-3 sudu minyak untuk menumis.
4. Tumis bahan tadi sehingga naik bau.Masukkan sos tiram.
5. Kacau seketika dan masukkanlah ayam tadi. Kacau dan masukkan bwg besar & cili merah & kicap.
6. Masukkan sayur or cendawan tadi.
7. Gaul rata dan siap utk di makan.


Haaa...senang je kan ? alaa...kalau masak ni...baling-baling jer...tapi jgn la baling-baling garam ikot suka or baling kuali periuk belanga semua...kang elok-elok sihat teruk pecah riuk kepala...hihihi...

You Might Also Like

2 comments:

  1. baby takleh selalu makan ayam dah skg ni ;(

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaa...kenapa...hihihi...xpe...bole je tukar jd daging pun...

      Delete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!